Modsat om sommeren, hvor den bedste og ofte eneste chance er at stå op i mørke for at være på fiskepladsen i den allerførste lysning, kan man nu tage den med ro. I det kølige vand og med færre lyse timer synes ørrederne at være på finnerne det meste af dagen.
Små fluer og lette livlige blink eller rejer og tobiser fisket under et drivende kasteflåd er sagen til efterårsfiskene, der ofte forfølger en for stor og klodset agn på afstand, men uden at hugge. Blankfiskene flytter hastigt rundt og kan pludselig optræde på en kyststrækning, der et par timer før syntes tom for fisk, så opgiv ikke for tidligt.
Det sene efterårsfiskeri kræver en energisk indsats, men når en stærk efterårsørred trækker hårdt i den modsatte ende af linen, er det alt besværet værd.
Glem alt om, at vestlige vinde er bedre end østenvind, eller at barometeret helst skal vise højtryk for at give godt fiskeri på en bestemt kystplads. Så længe det overhovedet er muligt at fiske uden at få krogen fyldt med drivende tang eller sine waders bordfyldt af frådende søer, er der ingen grund til at blive hjemme.
Der er ikke mange fiskedage i november, hvor forholdene og vejret er optimalt, så det gælder om at udnytte de få muligheder, hvor havet ikke viser tænder. Om det er overskyet, solskin eller regner, har vist sig at spille en mindre rolle sent på året, hvor fiskene det meste af tiden er inden for kastehold.
Der er 4 slags ørreder lige nu !!
1. Blanke havørreder: Blanke havørreder i mindre størrelser mellem 40 og 50 cm, der jager langs kysterne i små flokke, er kystfiskerens almindeligste fangst i efterårsmånederne. Fiskene hugger villigt på de fleste agn og er i topform efter sommerens jagt på yngel, tobis og rejer. Så det er ikke mærkeligt, at efterårets tykke blankfisk regnes for den fornemste spisefisk blandt ørreder.
2. Farvede havørreder: Store farvede havørreder, der er på vej mod et åudløb, træffes sent om efteråret tæt på kysterne, hvor de ofte kan nås med et kast. De viser sig med mellemrum i overfladen i en tydelig vending eller med et spring helt fri af vandet, men er normalt umedgørlig og vanskelige at lokke til hug. Husk, at efter 15. november og indtil 15. januar er alle farvede havørreder i saltvand fredede, og kun blankfisk med løse skæl må hjemtages.
3. Overspringere: Overspringere kaldes de store, men sjældne blankfisk, som ikke går på leg i åerne, men bliver i havet og fortsætter jagten på tobis og sild vinteren igennem. De kan veje fra 3-4 kilo og op til 10 kilo og er enhver lystfiskers drømmefangst fra oktober til december, hvor de store fisk trækker tæt på kysterne og med held kan fanges af vadende fiskere.
4. Regnbueørreder: Uden for nummer, men ikke desto mindre en efterhånden almindelig fangst på kysterne er regnbueørreder, der er undsluppet et havbrug. Hvis fiskene har levet frit i saltvand i mere end et år og lært at fange føden langs kysterne, drejer det sig om stærke fightere, der er en udfordring at overliste, og som er værdsat af mange lystfiskere både på krogen og senere på bordet.
Se så og kom ud med snørren ...det er nu det gælder !!!
Stenne ....
Ingen kommentarer:
Send en kommentar